Total Pro Nekretnine logo

PITANJA

Često postavljena pitanja

KAKO ZAPOČINJEMO KUPOVINU NEKRETNINE

Prvi korak  kada je kupovina nekretnina u pitanju jeste prikupljanje adekvatnih informacija. Prilikom kupovine nekretnine, znači ukoliko imate prijatelje arhitektu ili građevinskog inženjera, pozovite ih da sa vama pogledaju stan koji vam se dopadne. Izračunajte koliko ste do sada dali novca na ime zakupa stana u kome živite. Ukoliko živite u svom stanu, a imate finansijskih mogućnosti da priuštite sebi još jedan, razmotrite sigurnost investicije u nekretnine i moguće načine zarade od te investiicije. Pogledajte što više stanova ili projekata koji su u izgradnji i odaberite onaj koji vam najviše odgovara.

Da li je bolje kupiti ili iznajmljivati

Iznajmiti ili kupiti – to je teška odluka pri kojoj Vam mogu pomoći sljedeća pitanja:
Važno je da se zapitate koliko dugo namjeravate ostati na jednom mjestu, koliko je stabilan Vaš posao, koliki su mjesečni troškovi i da li ste finansijski i emotivno spremni na taj izazov. Istina je, ne postoji jasan pravi ili pogrešan odgovor. U nekim gradovima, a za neke ljude, kupovina nekretnine ima više smisla, ali za druge, iznajmljivanje može biti bolji izbor.

DA LI JE BOLJA NOVA ILI STARA GRADNJA

Nova gradnja može biti loša kada je kupovina nekretnina pitanje, ali i odlična. Raspitajte se o načinu gradnje, materijalima koji se koriste i završnoj obradi stanova. Sa druge strane, procjenite koliko sredstava vam je neophodno za renoviranje starog stana. Imajte u vidu da stan možete renovirati, ali ne možete cijelu zgradu, zajedničke instalacije, prilaze, zajedničke prostorije. Naravno prilikom renoviranja, ostaju vam veće mogućnosti da stan preuredite po svom ukusu.

KOJA LOKACIJA JE NAJBOLJA ZA KUPOVINU STANA

Najbolja je ona lokacija na kojoj možete sebi priuštiti stan. Kupovina nekretnina je velika stvar. Širenjem gradova, centri dobijaju svoj turistički značaj, ali se funkcionalnost života u njima smanjuje. Prilikom odabira lokacije razmišljajte o putovanju na radno mjesto, imajući u vidu česte saobraćajne gužve. Za porodičan život obratite pažnju na blizinu škole, vrtića, pijace, mjesta za rekreaciju. U velikim gradovima poseban značaj ima saobraćajna povezanost javnim prevozom.

Kako odabrati najpovoljniju banku za podizanje stambenog kredita

Da biste odabrali najpovoljniju banku neophodno je da odete na razgovor u više njih i uporedite koje uslove Vam nude. Prilikom poređenja neka Vam jedan od najvažnijih elemenata bude efektivna kamatna stopa (EKS).

Koliko novca nam je potrebno za dodatne troškove prilikom kupovine stana

Prije kupovine stana neophodno je dobiti informacije vezane za dodatne troškove, kako Vas to ne bi iznenadilo u nekoj kasnijoj fazi kupovine. Ukoliko stan kupujete sopstvenim finansijskim sredstvima, od dodatnih troškova ćete imati takse kod javnog bilježnika (notar), porez na prenos apsolutnih prava i eventualnu proviziju banke za novčane transakcije. Ako ste korisnik stambenog kredita, tu su troškovi znatno veći, pa je neophodno da kod Vašeg bankara dobijete precizne informacije koliko je novca neophodno da imate na raspolaganju i za šta sve Vam je potreban, jer ti troškovi mogu iznositi i nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Javite nam se i zajedno ćemo pronaći nekretninu o kojoj maštate

U ponudi imamo veliki broj nekretnina, a neke su još uvijek u procesu dodavanja na web stranicu. Iz tog razloga Vas pozivamo da nas kontaktirate jer možda imamo u ladici ono što tražite.

korisni linkovi

Federalno Ministarstvo Pravde
Aplikacija za pregled ZK podataka
e-grunt
Notarska komora FBiH
Usluge, imenik, tarife...
notaribih.ba
Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove
Katastarski podaci o parcelama i stanju posjeda na istim.
katastar.ba
Privredna / Gospodarska komora FBiH
Asocijacija koja je konstituirana novembra 1999. godine, a nastala je kao posljedica usaglašavanja organizacije komorskog sistema sa novim ustrojstvom BiH sukladno mirovnom sporazumu
kfbih.com
Previous slide
Next slide

Uporedite