kupovina stana

10 stvari koje bi trebali znati kada se zapitate „kako odabrati stan“

Mnogi od vas već neko vrijeme iznajmljuju stanove i plaćaju kirije, razmišljate o kupovini stana ili vam ta ideja barem nekada prođe kroz glavu. Kroz komunikaciju sa našim klijentima često odgovaramo na slična pitanja i dajemo sve od sebe da olakšamo izbor kada se odlučuju između nekoliko opcija.

Neke od stavki se razlikuju od osobe do osobe, u kojoj su fazi života, te trenutnih potreba. Na Vama je da postavite prioritete pri odabiru i napravite pravu odluku, a samo Vi znate šta je to idealno mjesto življenja baš za Vas. Mi smo ti koji smo tu da Vas usmjerimo i ponudimo najbolje iz naše ponude na osnovu Vaših želja.

  • Odlučite se u kojem dijelu grada želite kupiti stan. Najbolji način za pravu odluku jeste da provedete određeno vrijeme u tom području ili jednostavno da uradite istraživanje od kuće.
  • Prije nego što kupite stan, istražite tržište kako biste bili sigurni da dobijate pravu vrijednost za novac koji ćete dati. Razgovarajte i sa agentima za nekretnine i provjerite nedavne prodaje u tom području. Uporedite cijene u tom naselju sa onima iz drugih, te kretanje istih prethodnih godina.
  • Posjetite što više mjesta u potrazi za nekretninama koje odgovaraju Vašim kriterijima, tako da ćete imati dobru ideju o tome šta kupujete za svoj novac.
stanovi sarajevo

 Sada ćemo zamisliti da ste našli stan koji Vam se dopada…

  • Provjerite da li je nekretnina za koju ste zainteresovani u blizini potrebnih sadržaja, na primjer trgovina, javni prijevoz, parkovi, bolnica, škole, posao, teretana itd. – Veoma bitna stavka ukoliko želite uštediti malo vremena.
  • Razmislite da li je zgrada u blizini klubova, kafića ili drugih mjesta sa glasnom muzikom. Koliki je promet u vozila – hoće li biti bučno u određenim periodima dana? Da li će buka uticati na Vaš životni stil? Prije nego što pristanete na kupovinu, dobro je dogovoriti pregled zgrade u večernjim satima ili tokom saobraćajne špice.
  • Koliko je stara zgrada? Trebali biste uzeti u obzir starost zgrade te potencijalne popravke i ulaganja u budućnosti. Možda ste osoba koja želi preurediti stan po svome i u potrazi ste za ovakvim stanom ili ipak neko ko želi stan spreman za život bez naknadnih ulaganja od prvoga dana. Često se dešava da stariji i povoljniji stan nakon ulaganja i „krojenja“ baš po Vašem ukusu bude povoljniji od onog novijeg.
  • Kakva je sigurnost, može li bilo ko ući u zgradu? Ima li sigurnosnih kamera? Kako je osvjetljena ulica kojom ćete se kretati do zgrade i kakvo je okruženje?
  • Ima li stan balkon tako da možete uživati u pogledu ili popodnevnom suncu? Da li je pogled zaklonjen drugim zgradama ili niste na sunčanoj strani?
  • Koje su naknade za održavanje? Mnogi ljudi ne razmišljaju o ovom aspektu kada kupuju novi stan. Imamo porez, naknade za vodu, uobičajene naknade za struju, naknade za liftove, koja je opcija grijanja, naknade za unajmljenu pomoć…
  • Ukoliko imate auto, da li će biti osiguran parking i da li ga morate dodatno platiti? Provjerite kod prodavca stana da li će vam njegovo/njeno parking mjesto biti dostupno, da li je javni parking i da li je često dostupan. Ukoliko nije, saznajte kakve su opcije za plaćene parkinge u blizini.

Sigurni smo da ste već razmišljali o nekim od ovih stavki, a na neke smo Vas podsjetili i olakšali u odabiru. Pišite nam ukoliko smo nešto propustili, rado ćemo to navesti u nekom od naših narednih članaka.

Uporedite